De KNVB introduceert vanaf seizoen 2017-2018 nieuwe spelvormen voor het pupillenvoetbal tot en met 12 jaar. De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee jaar, stapsgewijs ingevoerd. Deze fasering is tot stand gekomen na overleg met de verenigingen.

Stapsgewijs veranderen
In de vernieuwde opzet voetballen vanaf het seizoen 2017/2018 pupillen onder 8 en onder 9 jaar, op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt dribbelen en de rol van scheidsrechters wordt ingevuld door spelbegeleiders, om het spel voor kinderen in goede banen te leiden. In het huidige seizoen spelen deze leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een half veld.

In het seizoen 2018/2019 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 jaar met de nieuwe wedstrijdvormen. Door dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en gedegen in te voeren.

Klik hier voor de nieuwe spelregels.